Skip to content

Wie bedacht het?

Emir vluchtte op zijn 15e als alleenstaande uit Afghanistan en kwam in het AZC in Wassenaar terecht. Als analfabeet leerde hij snel Nederlands, volgde een MBO opleiding en ging werken voor sociale projecten van Stichting WESP. Hij zag al snel dat veel jongeren in Nederland behoefte hebben aan ontmoeting met leeftijdgenoten. Niet alleen jongeren zoals hij, maar ook scholieren en studenten die door Corona vaker geïsoleerd zijn geraakt.

Samen met een jong team en met steun van fondsen en ondernemers organiseerde hij pop up restaurants voor en door jongeren. Hij liet effectonderzoek doen onder 150 jongeren en dat leidde tot een vaste plek in Wassenaar.

Wat kan je er eten?

Je krijgt een lekkere hoofdmaaltijd met smaken uit de hele wereld. Het is vers, gezond en betaalbaar. En het is thuis makkelijk en snel klaar te maken! Je krijgt het recept mee naar huis.

Wat kan je er doen?

Je kan ’s middags van 4 tot 6 een workshop volgen waarmee je je talenten ontdekt en ontwikkelt. Je bent welkom om mee te eten van 6 tot half 8. En als je werkervaring op wil doen, kan je van 3 tot half 9 meewerken: helpen met recepten bedenken, boodschappen doen, koken, opdienen, opruimen. Natuurlijk eet je ook mee!! Je ontvangt daarvoor een certificaat als je een paar keer meehelpt, en een vrijwilligersvergoeding van € 20,- per keer.

Wat hebben jongeren eraan?

Emir (20): ‘Lekker eten maakt ons warm, het verbindt. We zijn allemaal sterk geworden door omstandigheden. We helpen elkaar omdat we elkaar begrijpen en weten wat we nodig hebben om verder te komen in het leven. Dat kan je het beste samen aan tafel doen, toch?’. Kaynaat (21, uit jeugdzorg): ‘Uitvallers uit het onderwijs gaan vaker naar school als ze met ons hebben meegedaan, en ze presteren beter. Ze worden voorbereid op de arbeidsmarkt en ze vinden vaker een bijbaan, stage of werk. Ze hebben meer kennis over gezond eten en budgetteren.’ Bangin (18, als alleenstaande gevlucht uit Syrië, ook nieuwkomer in Wassenaar) vult aan: ‘Voordat we samen aan tafel gaan, praten we met elkaar in workshops ontdekken we onze talenten. We horen terug: we krijgen life skills mee! We communiceren makkelijker en zijn gemotiveerder. Je ziet gewoon dat jongeren erop vooruitgaan. Lichamelijk en ook mentaal.’

Het plan

Sana (20, als alleenstaande op haar elfde gevlucht uit Syrië) vertelt: ‘Jongeren hebben een gemeenschap nodig om gezond op te groeien en mee te doen in de maatschappij. Met steun van de gemeente, jongerenwerk, COA, fondsen en de Wassenaarse bevolking willen we minimaal 1.500 maaltijden verstrekken en komend jaar honderd vrijwilligers opleiden die werken in het restaurant. We gaan gastsprekers uitnodigen en tafelgenoten die hun levenservaring met ons delen. We organiseren cultuuravonden met optredens en muziek.’

Toekomstdroom

Emir voegt toe: ‘Ik wil dat er overal in Nederland jongerenrestaurants komen, voor en door jongeren.’ Wat verwacht Emir van deze eerste, bescheiden stap? ‘Je moet groot denken en klein beginnen, zeg ik altijd.’

Waarom is het bedacht?

Jongeren vinden het leuk om elkaar te ontmoeten, nieuwe vrienden te maken, te leren van elkaars ervaringen, elkaar te steunen. Door bezuinigingen zijn er steeds minder plekken waar jongeren samen kunnen komen; eenzaamheid en armoede nemen toe. Jongeren eten vaak ongezond. We willen een voorbeeld zijn hoe je snel, goedkoop, makkelijk èn smakelijk kan koken.

Ons team!
Kaynaat
“Ik heb mijn talent ontdekt….. Koken!”
Emir
“Ik kreeg motivatie om Nederlands te leren…. Toegelaten tot MBO!”
Hilal
“Ik heb mijn gezondheid verbeterd….. Ik voel me veel sterker!””
Bangin
“Ik heb werk gevonden.…. In de horeca!”
Jorien

“Ik ontvluchtte een jeugd vol geweld, die ik overleefde door steun van leeftijdsgenoten. In 1989 richtte ik Stichting Wesp op. Met sociale projecten geef ik kinderen en jongeren een stem; die van mij was nooit gehoord.”

Uniek concept

Het Jongerenrestaurant is uniek en innovatief. Er zijn restaurants waar jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring kunnen opdoen, maar die koken voor een algemeen publiek. Dat geldt ook voor vluchtelingenrestaurants. Er zijn tijdelijke ontmoetingsplekken in bijvoorbeeld wijkcentra of kerken waar jongeren ook welkom zijn zoals aanschuiftafels, die worden gerund door volwassenen. Kortom, de combinatie vóór en dóór jongeren in een echt restaurant zijn we nog niet tegengekomen, ook internationaal niet. Kent u zo’n initiatief? Laat het ons weten!

Andere bijzondere kenmerken van ons concept zijn:

  • Er is een combinatie is van vrijwilligerswerk en trainingen om werkervaring op ieders niveau op te doen;
  • Er zijn leerzame workshops die samen met de doelgroep worden ontwikkeld;
  • Er zijn culturele activiteiten, die ook samen met jongeren worden gekozen;
  • De plaatselijke gemeenschap wordt erbij betrokken;
  • Jongeren kunnen met ons team werkbezoeken organiseren en gasten aan tafel uitnodigen van wie ze kunnen leren;
  • Op het menu staan alle smaken van de wereld;
  • De maaltijden zijn zo samengesteld, dat ze betaald kunnen worden door jongeren met beperkt leefgeld;
  • Gasten krijgen recepten mee.

Na het eerste jaar wordt er een kookboek uitgegeven.

Back To Top